Wednesday, September 7, 2016

Makanan Tradisional Kaum India


1.Murukku



Murukku berasal dari negara India. Murukku juga dikenali sebagai chakli dan chakri. Bahan utama murukku ialah urad dan tepung beras. Murukku adalah makanan ringan yang sedap, rangup dan senang dibuat dan murah kosnya.Muruku telah mengambil tempat di hati semua masyarakat berbilang bangsa di Malaysia.

2.Roti Canai


Roti canai atau paratha dan puri ini pada asalnya ialah makanan kegemaran kaum India. Roti canai berjaya meletakkan tarafnya bersama dengan nasi lemak dan diminati oleh sebilangan besar rakyat Malaysia. Capati yang diolah dari gandum tulin mempunyai banyak khasiat dan makanan sesuai untuk penyakit kencing manis dan darah tinggi. Roti-roti ini sedap dimakan bersama dal, kari dan sambal.

3.Nasi beriani


Nasi beriani berasal dari India. Makanan tersebut bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh semua kaum di negara ini. Nasi beriani gam dimasak bersama dengan lauknya (ayam dan daging) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periuk untuk mengekalkan wap dan haba, dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. 

4.Putu Mayam


Putu mayam merupakan makanan tradisional India yang telah mendapat sambutan semua bangsa. Makanan tersebut terutama dinikmati oleh semua kaum di Sri Lanka, Malaysia dan Singapura sebagai snek. Putu mayam boleh dihidangkan bersama kelapa parut dan gula perang atau gula Melaka atau guna nisan. 

5.Kari


Kari merupakan makanan tradisi masyarakat India yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia ,Thailand dan sebagainya. Makanan yang sedap itu telah menjadi makanan ruji di kalangan orang Melayu dan orang Cina. Biasanya menggunakan serbuk kari yang kaya dengan kunyit, santan, bawang merah, halia, belacan, cili, dan bawang putih, dengan asam Jawa juga sering dipergunakan untuk memasak kari. Rendang ialah lagi satu bentuk kari yang dimakan di Malaysia dan merupakan versi yang lebih kering berbanding dengan kari-kari Malaysia yang biasa. 


6.Idli



Idli adalah kek sedap yang popular di seluruh India. Idli dimakan sebagai sarapan pagi ataupun sebagai makanan ringan. Kek biasanya 4-5 inci diameter dan dibuat oleh mengukus adunan yang terdiri daripada lentil hitam ditapai (de-husked) dan beras. Idli mempunyai banyak jenis seperti sanna, rave atau sambar idli.Bahan utamanya ialah vigna mungo dan nasi.


7. Ayam Tandoori



Ayam Tandoori adalah makanan India yang terkenal di seluruh dunia. Ayam tersebut juga dikenal sebagai Tandoori Murgh. Perpaduan antara ayam, bumbu, yoghurt dan berbagai rempah-rempah membuat masakan india yang satu ini di akui dunia untuk kelezatannya. Ayam Tandoori adalah salah satu hidangan India yang paling mudah untuk dimasak, sehingga makanan ini menjadi sangat popular di kalangan ibu rumah tangga.

8. Vadai


Vadai adalah istilah umum untuk pelbagai jenis makanan ringan goreng sedap dari India dan dimakan bersama chutney atau kuah kari. Terdapat dua jenis vadai iaitu yang diperbuat daripada kacang dal dan kentang. Satu jenis lagi diperbuat daripada tepung beras dan berbentuk roda dengan lubang di tengah. Vadai sangat sesuai sebagai sarapan pagi atau snek.


9.Momo


Momo ialah makanan india yang terkenal dan dimakan bersama dengan kari chutney.Momo sama dengan Baozi Cina dan Jiaozi, Mongolia buuz, gyoza Jepun dan mandu Korea. Makanan tersebut juga sebagai cemilan di sore hari yang istimewa.  Terdapat beberapa isi yang berbeza seperti isi daging kambing, daging lembu, kentang, sayur-sayuran dan keju.

10.Naan


Naan adalah roti tradisional India yang dibuat dengan ragi, biasanya disajikan dalam setiap makan malam sebagai pengganti nasi. Naan dimasak di dalam ketuhar tanah liat atau Tandoor.Roti tersebut juga boleh dibuat dalam oven moden.Roti ini biasanya disajikan bersama dengan dengan ayam Tandoori, Palak Paneer, ataupun dimakan tanpa tambahan apa-apa. Naan sangat boleh mengenyangkan perut lapar.








No comments:

Post a Comment

Happy Apple