1. Hinava
Hinava atau Hinava Ginapan merupakan salah satu hidangan tradisional istimewa bagi suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah dan boleh dikatakan
sebagai makanan yang paling popular dalam kalangan kaum Kadazan-Dusun.Makanan ini merupakan hidangan yang dihasilkan daripada isi ikan segar yang dicampurkan
dengan biji buah bambangan yang telah diparut, cili merah, halia, bawang merah ,
limau kapas dan garam.Hivana biasanya
merupakan hidangan istimewa semasa Tadau Kaamatan.
2.Ambuyat
Ambuyat merupakan sejenis hidangan yang berasal
dari bahagian batang dalam sagu sawit. Ambuyat ialah sejenis makanan
tempatan Wilayah Persekutuan Labuan dan
negeri-negeri Malaysia seperti Sarawak
dan Sabah di mana makanan ini kadangkala
dikenali sebagai linut. Ambuyat
dimakan dengan garpu buluh yang dipanggil candas,
dengan menggolekkan kanji sekitar mata garfu dan kemudian mencelupkannya ke
dalam sos.
3.Berobok
Berobok (Nasi Bubur Jagung) juga dikenali sebagai Barobbo, merupakan makanan tradisional bagi suku kaum Bugis di Sabah terutamanya di daerah Tawau. Barobbo merupakan sejenis bubur yang dicampur dengan bahan-bahan lain seperti jagung, ayam dan sayur-sayuran. Berobok sesuai dimakan pada bila-bila masa sahaja terutamanya sarapan pagi dan minum petang. Bagi mereka yang ingin mencuba makanan ini boleh mendapat di bahagian pantai timur Sabah terutamanya Bandar Tawau.
4.Kuih Cincin
Kuih
cincin merupakan kuih tradisional
masyarakat Melayu Brunei di Sabah.
Kuih cincin ini merupakan makanan istimewa bagi kaum di Sabah. Kuih cincin
diperbuat daripada gula, gula
nipah/gula apong, tepung beras, minyak
masak, air dan gula Melaka.Adunan
ini akan dibentuk seperti bunga cincin sebelum dicelup dengan adunan tepung
beras dan digoreng. Kuih ini kemudiannya akan dicelup dalam adunan tepung beras
sekali lagi sebelum digoreng kali kedua bagi menjadikannya rangup.
5.Kuih Jala
Jala merupakan kuih
tradisional dari Sabah dan Sarawak di Malaysia dan Brunei. Di Sarawak, kuih ini dikenali sebagai snek tradisional untuk orang Iban. Kuih Jala adalah sangat berbeza
daripada roti jala di Semenanjung Malaysia.
6.Kuih Makmur
Kuih Makmur atau di sesetengah tempat di Malaysia
dinamakan biskut mor. Kuih ini sangat popular di Sabah. Boleh dikatakan hampir setiap rumah
mesti ada biskut ini semasa hari raya atau kadang-kadang di majlis perkahwinan
biskut ini akan dihidangkan sebagai pencuci mulut.
7.Kuih Kelupis
Kelupis merupakan sejenis kuih
tradisional di Brunei, Sabah dan
Sarawak. Kuih Kelupis ini sering dihidangkan sempena majlis perkahwinan dan
juga majlis hari raya serta hari kebesaran yang lain. Kuih Kelupis dibuat dari
beras pulut dan santan yang dibungkus dalam daun Nyirik. Kuih ini kemudiannya direbus
dalam santan.Kuih Kelupis kemudiannya boleh dihidang bersama kari ayam/daging,
rendang, sambal dan lain-lain lagi.
8.Pinasakan Sada
Pinasakan Sada atau Pinarasakan
merupakan makanan tradisional bagi suku kaum Kadazan-Dusun dan sangat terkenal
di Sabah. Makanan ini merupakan sejenis makanan yang mengandungi ikan Basung
yang telah ditumis dan dicampur dengan bahan-bahan lain seperti buah Bambangan,
takob-akob, kunyit, dan garam. Pinasakan Sada juga sejenis makanan yang tahan lama dan
boleh disimpan untuk beberapa hari.
9.Noonsom
Noonsom merupakan salah satu hidangan tradisional istimewa bagi suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah atau lebih dikenali sebagai jeruk dalam Bahasa Melayu.
Terdapat beberapa jenis Noonsom dalam masakan Kadazandusun, antara yang paling
popular ialah Noonsom Sada (Ikan), Noonsom Bambangan (buah) dan Noonsom Tuhau
(ulam).
10.Kuih Kacipo
Kuih kacipo hampir mirip dengan onde-onde, berbentuk
bulat dan kecil namun ada kuih kacipo yang berbentuk panjang.
Air Jordan 6'9 Double-Edge Razor - Jordan6Retro
ReplyDeleteCompare prices and find an jordan 18 white royal blue for sale amazing price for the 벳 365 코리아 우회 Air Jordan 6'9 Double-Edge Razor. air jordan 18 retro yellow suede from my site (United States) air jordan 18 retro on sale at air jordan 18 retro super site a low price. Compare the top-rated brands