Pengenalan
Blog ini bertemakan
pelbagai jenis makanan di Malaysia.
Malaysia
terkenal dengan kepelbagaian bangsa, agama dan budaya. Antara tiga kaum
terbesar di Malaysia ialah kaum Melayu, Cina dan India.
Aspek
tersebut telah menjadi penyumbang kepada perkembangan pemakanan yang unik. Makanan-makanan Malaysia pada asalnya berasal
dari pelbagai negeri dan suku kaum, tetapi kini telah disediakan sebagai
hidangan biasa umum di Malaysia. Ini seterusnya turut
dapat mempengaruhi
perpaduan kaum di Malaysia.
Penduduk
Melayu, Cina, India dan pelbagai kaum etnik yang lain telah hidup bersama sejak
beberapa generasi yang lalu. Pelbagai budaya yang berbeza ini telah saling
mempengaruhi antara satu sama lain, menghasilkan gabungan budaya Malaysia yang
unik. Tiga kaum terbesar ini mempunyai pelbagai adat dan budaya tersendiri
dalam mengeratkan hubuangan silaturahim dan memperkukuh perpaduan antara satu
sama lain. Negeri Sabah dan Sarawak juga mempunyai pelbagai kumpulan etnik
peribumi, masing-masing dengan budaya serta warisan yang unik dan tersendiri.
Setiap
kaum di Malaysia ini mempunyai sejarah tentang makanan tradisional kaum
masing-masing. Roti canai, nasi lemak, lontong bukan hanya dimakan oleh kaum
Melayu, tosei, capati dan roti nan bukan sahaja untuk kaum India, yong tau fu
dan char kuey teow bukan hanya dimakan oleh kaum Cina, tetapi tanpa mengira
bangsa dan kaum, makanan ini dinikmati oleh seluruh rakyat Malaysia.
Akhirulkalam,
kepelbagaian kaum telahpun mengembangkan pemakanan di Malaysia, menjadi sebuah
tarikan kepada pelancong asing, malahan makanan tradisi kaum turut mempengaruhi
perpaduan di negara ini.
(Untuk pengetahuan yang lebih lanjut sila tekan SINI.)
(Untuk pengetahuan yang lebih lanjut sila tekan SINI.)
Blog sangat menarik !
ReplyDeleteterima kasih :3
Delete