Kaum Melayu

Makanan Tradisional Masyarakat Melayu








1.Nasi Lemak


Image result for nasi lemak

Nasi lemak merupakan salah satu makanan kegemaran bagi orang Malaysia terutamanya sebagai sarapan pagi. Nama nasi lemak mendapat gelaran daripada penggunaan santan untuk memasak nasi. Santan khususnya merupakan bahan masakan yang sering digunakan oleh masyarakat melayu tradisional. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur, timun, ikan bilis goreng ,kacang goreng dan sambal.


2.Nasi Kandar

Image result for nasi kandar
  Nasi kandar adakah satu hidangan utara Malaysia yang popular, dan berasal dari Pulau Pinang. Nasi kandar merupakan  satu hidangan nasi kukus yang boleh tawar atau sedikit berperisa, dan disajikan dengan kepelbagaian kari dan hidangan sampingan. Hidangan nasi kandar dilengkapi oleh daging seperti ayam goreng, limpa kari, daging lembu, telur ikan, udang atau sotong goreng. Satu campuran sos kari dituang pada nasi. Ini dipanggil 'banjir' (pembanjiran) dan menyampaikan satu rasa pelbagai pada nasi.

3.Lemang

Image result for lemang
Lemang ialah sejenis makanan tradisi yang disukai orang ramai. Lemang dijual sepanjang tahun, tetapi lebih meluas pada hari perayaan seperti Hari Raya Aildilfitri. Makanan tradisional ini dihidangkan bersama rendang. Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun pisang, sebelum dibakar sehingga masak.
4.Otak-otak

Image result for otak-otak

Otak-otak adalah sejenis makanan tradisional di perkampungan nelayan. Kebiasaannya dimakan sebagai makanan ringan semasa jamuan petang. Terdapat dua jenis otak-otak di Malaysia iaitu “Otak-otak Terengganu” dan “Otak-otak Johor”. Pada lazimnya, otak-otak dibungkus dengan daun kelapa atau daun nipah. Bagi ikan air tawar yang sesuai untuk dibuat otak-otak ialah ikan tilapia merah, patin dan keli. Makanan tersebut yang dibungkus dengan daun kelapa atau daun nipah perlu dibakar di atas dapur arang.




5.Sate

Image result for sate
Sate ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi. Sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa atau buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu. Kuah sate disediakan daripada kacang yang ditumbuk lumat dan digaul serta dimasak dengan pelbagai herba. Sate juga dihidang dengan bawang merah dan timun.



6.  Apom Balik

Image result for apam balik

Apom balik juga dikenali sebagai murtabak manis dan terang bulan merupakan sejenis kuih tradisi Indonesia, Malaysia dan Singapura, sesuai dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. Makanan ini merupakan sejenis kuih apom berkulit tebal yang dibakar dengan lapisan mentega dan ditaburi inti kacang dan jagung di atasnya dan kemudian dilipat dua. Kini, terdapat pelbagai perisa seperti coklat, vanila dan strawberi.


7.Kuih Bahulu

Image result for kuih bahulu

Kuih bahulu merupakan kuih tradisional yang sudah lama terkenal di Malaysia. Kuih Bahulu telah menjadi menu utama dalam hidangan masyarakat Melayu pada hari-hari perayaan atau majlis-majlis kebesaran, seperti Hari Raya dan Majlis Perkahwinan.


8.Asam Pedas


Image result for asam pedas


Asam Pedas ialah sejenis masakan Melayu. Di Malaysia, terkenal di Melaka dan Johor. Kebiasaannya bahan-bahan yang mesti ada ialah terdiri daripada ikan (ikan parang,ikan tenggiri, ikan merah dan ikan terubuk), cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan, halia, lengkuas, kunyit hidup , serai, daun kesum, bunga kantan, asam jawa, asam gelugur atau daun limau purut.


7 comments:

Happy Apple