1. Laksa Sarawak
Laksa
Sarawak merupakan makanan tradisional yang popular di Sarawak. Laksa Sarawak sangat
berbeza dengan laksa-laksa lain di Semenanjung.Kuahnya seperti kuah mee kari akan tetapi rasanya berbeza
dengan mee kari. Rasa kuahnya rasa lemak, manis dan pedas. Bahan yang terdapat
dalam laksa sarawak adalah bihun, isi ayam yang dicarik-carik, udang, tauge,
hirisan telur goreng dan kuahnya. Laksa sarawak dihidangkan bersama sambal
untuk menambah rasa kepedasan dan juga limau kasturi.
2.
Mee
kolok
Mee kolok merupakan mee yang popular di Sarawak.Mee ini juga dikenali sebagai mee
kampua, mee rangkai dan mee kering.Mee kolok terdapat dalam dua jenis iaitu mee
kolok putih dan mee kolok kicap.Bukan penduduk di Sarawak sahaja yang
menggemari mee kolok tetapi orang luar yang datang ke Sarawak juga menggemari
mee kolok. Keistimewaannya adalah rasa mee kolok berbeza dengan rasa mee goreng
yang lain dan tekstur mee kolok juga kecil dan lembut serta kenyal.
3.
Mee
dawai
Mee
dawai merupakan mee yang banyak terdapat di Kuching. Penduduk di Sarawak
sendiri sangat menggemari mee dawai ini walaupun tidak ramai penduduk luar Sarawak
yang tahu mee ini. Mee dawai rasanya keras dan rangup. Rasanya amat berbeza
dengan rasa mee yang lain.
4.
Umai
Umai merupakan makanan kaum Melanau di Sarawak.
Semua penduduk Sarawak menggemari umai. Umai ini merupakan makanan mentah.
Biasanya menggunakan ikan atau udang.Ikan mentah dibersihkan dan diambil isinya
dipotong kecil-kecil seterusnya diperap bersama limau, bawang merah dan cili. Umai juga dicampur dengan bahan perasa yang lain.Umai lebih sedap dimakan setelah
disimpan di dalam peti sejuk.
5.
Kek
Lapis Sarawak
Kek
lapis Sarawak merupakan kek atau kuih yang paling popular di Sarawak. Kek ini sering
dibakar untuk perayaan agama atau kebudayaan seperti Eid ul-Fitr, Krismas,
Deepavali, hari jadi dan majlis perkahwinan. Kek lapis sarawak ini mempunyai
pelbagai jenis corak.Setiap kek mempunyai nama yang berbeza-beza. Kek lapis
Sarawak menjadi pilihan pelancong apabila datang ke Sarawak.
6.
Manok
pansoh
Manok
pansoh adalah sejenis makanan tradisional yang popular juga di Sarawak. Manok pansoh adalah ayam yang dimasak dalam buluh.
Makanan ini merupakan makanan tradisional masyarakat Iban. Cara penyediaannya
adalah ayam dimasukkan di dalam buluh dengan perasa, bawang, halia, bunga
kanta, serai dan daun ubi kayu. Kegunaan daun ubi kayu adalah untuk menutup
permukaan buluh.
7.Tebaloi
Tebaloi merupakan salah satu makanan ringan tradisional Sarawak. Tebaloi telah diproses dalam pelbagai
rasa serta diproses secara tradisional. Tebaloi dibuat oleh tepung
sagu, kelapa parut segar dan gula. Adunan tadi di bakar diletakkan atas daun
pisang. Perisa Tebaloi boleh di dapati dalam rasa stawberri, coklat, pandan dan
rasa biasa. Pembungkusan dan pembahagian yang menarik telah diperkenalkan untuk
menarik minat pengemar makanan tersebut.
8.
Ikan
Terubuk
Ikan
Terubuk Sarawak merupakan salah satu produk terkenal dikalangan pelancong yang berkunjung
ke Kuching, Sarawak.Para pelancong terutamanya dari Semenanjun pasti akan
membelinya sebagai ole-ole sebelum meninggalkan Kuching kerana Ikan Terubuk
amat menyelerakan apabila digoreng dan dicecah kuah asam. Ikan ini sangat sedap
kalau dimakan dengan nasi yang panas-panas. Walaupun ikan terubuk mempunyai
tulang yang banyak tetapi digemari oleh banyak orang.
No comments:
Post a Comment